12 listopada 2015

Babka cytrynowa w polewie czekoladowej!


Witam!

Wczoraj z okazji Święta Niepodległości, postanowiłam upiec babkę cytrynową.
Takie ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem...
Babka jest trochę kaloryczna, bo tu widzę, że jest dużo cukru, ale raz nie zaszkodzi.
Dzień Niepodległości jest tylko raz w roku.



                                                 Babka cytrynowa z polewą czekoladową:


Co będzie nam potrzebne:


Ciasto:

-1 kostka margaryny lub masła
-4 całe jajka
-1 szklanka cukru ( ja daję trochę mniej 3/4)
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1 szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy (ja używam soku z cytryny)

Polewa:

- 2-3 łyżek masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (może być jogurt naturalny)


  1. Roztop masło lub margarynę. W czasie, gdy margaryna się topi, smaruj blachę, w której będziesz piec babkę, potem posyp bułką tartą, by łatwiej wyjąć babkę. Możesz też wyłożyć blachę papierem do pieczenia. :-)
  2. Do miski wbij całe jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko  na puszystą masę. Dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszaj do połączenia składników. Dodaj aromat cytrynowy (dok z cytryny) oraz roztopiony, niezbyt gorący tłuszcz i mieszaj do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
  3. Przelej do formy i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st. przez 40-50 min. ( Piecz na drugiej półce)
  4. Po upieczeniu wyjmij ciasto do wystygnięcia. W tym czasie w małym rondelku lub na patelni roztop masło, dodaj cukier i rozpuszczaj cały czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści zdejmij rondelek z ognia i dodaj kakao. Dokładnie mieszaj i kiedy składniki dobrze się połączą dodaj jogurt. Mieszaj wszystko, aż uzyskasz gładką polewę. 
  5. Następnie polej czekoladę na babkę i zostaw do wystygnięcia. Smacznego!


                                            



Smacznego! :-)


4 komentarze:

aldona lemańczyk pisze...

SUPER :) tez mam taki przepis jak mam czas to po utarciu ciasta dzielę je na trzy części jedna zostaje biała do drugiej sypie suchy mak i do trzeciej kakao na blache rozstawiam foremki do babeczek i po troche do każdej wychodzą kolorowe :) SMACZNEGO :)

† Wantsail † pisze...

Wygląda smakowicie! Muszę ją jak najszybciej upiec. :)

<3

Anonimowy pisze...

Kamilko jestes niesamowita mloda osoba.. Tyle w Tobie sily i pozytywnego nastawienia, radosci życia... Jesteś niesamowita...
Piszesz swietnie. Na pewno będę tu zaglądać. Śle mocne uściski.:*
Magda.
PS Skąd jesteś jeśli wolno spytać? :)

Kamila Makowska pisze...

Bydgoszcz :)